Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1959., Kalinovac

Stanko Subotić Cane

Da nije bilo Ive Pukanića, ovo ime vjerojatno nikad ne bi završilo u medijima.

Rođen je u Srbiji 1959. godine u malom selu Kalinovac kod Uba. Srpski mediji tvrde – odrastao je u siromašnoj obitelji. Od djetinjstva je s ocem radio u njegovoj stolarskoj radionici, nakon čega odlazi u Francusku, gdje se zaposlio kao krojač. Kad se Jugoslavija počela raspadati, Cane se vratio i tu kreće njegov strelovit uspjeh. Tih prijelaznih godina čak nije trebao ni neki veliki nos za biznis. Malo duty free shopovi, malo cigarete, kiosci i Cane je uskoro postao uspješan poduzetnik. Od krojača do čovjeka koji crnogorskoj Vladi kupuje avione. Penjući se po toj balkanskoj ruti uspjeha, Subotić je nekako došao i do hrvatske putovnice. Niti je rođen u Hrvatskoj, niti je ovdje živio, niti radio. Barem ne legalan posao. Dobio ju je kao zaslužan građanin ove zemlje, a da nitko kasnije nije mogao objasniti čime je to Cane zaslužio i zadužio Hrvatsku. Jedina poveznica bila je, pisali su kolege, to što mu je punica Hrvatica.

Državljanstvo je vratio baš nekako u doba kad ga je Pukanićev Nacional počeo nazivati Kraljem duhanske mafije. U serijalu koji je Nacional pisao bilo je svakakvih prozivki na Caneov račun. Ali, njegove strane u tim pričama nije bilo. Radeći na ovom filmu jasno nam je i zašto.

Pukanićev Nacional apostrofirao ga je kao glavnog švercera cigareta na Balkanu. Tvrdili su da zgrće milijarde zahvaljujući svom kumu i prijatelju Mili Đukanoviću koji je već desetljećima bio premijer pa potom i predsjednik Crne Gore. Srbija je protiv njega zbog istih sumnji podignula optužnicu, ali je u međuvremenu oslobođen krivnje. Istraživala ga je i talijanska Istražna uprava za borbu protiv mafije koja je i Pukanića zvala da svjedoči o tome što je pisao Nacional. No i ta optužnica je na kraja pala. Stanko Cane Subotić nikad nije odgovarao za šverc duhanom.

Dobra četiri mjeseca pokušavali smo doći do njega na sve raspoložive, privatne i službene načine. Ali, sustav oko njega funkcionira na način da nas uspješno izbjegava kako bi nas poslije tužio da ga nismo kontaktirali. A popis njemu bliskih ljudi koje smo kontaktirali je prilično dug. Na njegov švicarski broj nikad se nitko nije javio. Slali smo mailove i ostavljali poruke njegovu odvjetniku Thomasu Niggu iz Lihtenštajna. Zvali smo nekoliko srpskih odvjetnika koji su ga nekad zastupali – Radoslava Tadića, Vladimira Pavićevića, Igora Isailovića, kao i hrvatsku odvjetnicu Linu Budak. Zanimljivo, uglavnom su nam odgovarali da će nam javiti jesu li uspjeli doći do njega. Ali, u istom danu dobili bismo SMS u kojem nam govore da Subotić više nije njihov klijent i da nam ne mogu pomoći. 

Nakon odvjetnika krenuli smo kontaktirati njegove tvrtke. E, tu tek postaje zanimljivo. Čovjek kojeg vrijeđa kad ga mediji nazivaju kriminalcem i koji se brani time da je poduzetnik, nema ni za jednu svoju tvrtku internetsku stranicu s kontakt-podacima. A koliko tvrtki ima, teško je ustanoviti. Jednu je iz Švedske selio u Švicarsku, spajao s nekim trećima. Uspjeli smo doći do adrese tvrtke, ali riječ je tek o zgradi na čijoj adresi je registriran veći broj takvih tvrtki za koje nije poznato čime se točno bave.

Dvije tvrtke registrirane su i u Srbiji. Na istoj adresi, objema je on vlasnik, a nijedna, naravno, nema internetsku stranicu. Još čudnije je to što se jedna od tvrtki zove Posh nekretnine, ali ni ta nema stranicu, iako uredno posluje već tri godine. U jednoj tvrtki zastupnik mu je Vladimir Krkobabić, u drugoj Mirela Krkobabić. Uredno su navede njihove e-mail adrese, uredno na mailove ne odgovaraju, kao ni na pripadajuće telefonske brojeve, koje smo nazivali mnogo puta.

Zvali smo i Caneovu Vilu Montenegro, luksuzni mali hotel u njegovu vlasništvu. Ni ondje se nitko nije javio. Pokušali smo i u Ubu u kojem mu živi obitelj. Razgovarali smo s njegovim nećakom Mišom Subotićem, koji nam se barem javio na telefon. Poručio je da se ne trudimo jer da on zna da stric neće razgovarati s nama. I tako nas je uspješni poduzetnik, u kojeg se upiralo prstom kao u glavnog naručitelja ubojstva Ive Pukanića, uspješno izbjegao.